Medarbetare arbetar på kraftvärmeverket i Mjölby

Miljövärde fjärrvärme 2022

Här hittar du våra miljövärden för fjärrvärme utifrån de riktlinjer som finns i Värmemarknadskommitténs (VMK) överenskommelse.

VMK har tagit fram en gemensam beräkningsmetodik för att kunna följa upp utsläppen från ett fjärrvärmenät. Denna metod används för att beräkna de direkta utsläpp som fjärrvärmen har gett upphov till varje år. Värdet är ett så kallat redovisningsvärde och ska bara användas till att redovisa utsläpp historiskt.

Vill du analysera hur en förändrad energianvändning påverkar klimatet?

Då rekommenderar vi att du använder verktyget Tidstegen, framtaget av forskningsinstitutet IVL. Detta verktyg ska användas för utvärdering av beslut som till exempel energieffektivisering eller vid val mellan fjärrvärme och andra energilösningar. Vid intresse kan vi på Tekniska verken kan hjälpa dig med verktyget.

Varför kan jag inte använda förra årets miljövärden när jag räknar på en förändring i framtiden?

Omvärlden förändras hela tiden, till exempel byggs den förnyelsebara elproduktionen ut. Din energianvändning påverkar också omvärlden. Exempelvis leder en ökad fjärrvärmeproduktion till ökad elproduktion vilket gör att annan fossil elproduktion i Nordeuropa kan undvikas.

Emission av växthusgaser ur ett bokföringsperspektiv för miljöredovisning

  • Förbränning: 39,9 CO2e/kWh
  • Transport: 6,1 CO2e/kWh
  • Summa: 46 gram CO2e/kWh

Fjärrvärmenätet i Mjölby är ihopkopplat med Linköping

Fjärrvärmen i Mjölby produceras till störst del av biobränsle (skogsflis). Värmen du får hem till dig är också producerad av avfall eftersom Mjölbys fjärrvärmenät är ihopkopplat med Linköpings fjärrvärmenät, där fjärrvärmen produceras av avfall. Bland annat energiåtervinner Tekniska verken i Linköping avfall från Mjölby kommun.

Att de båda näten är ihopkopplade gör att vi kan ta vara på resurserna på ett bättre sätt. Stora delar av året har vi ett överskott av värme i Linköping – det överskottet värmer upp delar av Mjölby.

Resurseffektivt att producera el och fjärrvärme av avfall

Vi menar att det är resurseffektivt att producera el och fjärrvärme av avfall som ändå inte går att återanvända eller materialåtervinna. När man räknar enligt bokföringsmetodiken hamnar alla utsläpp från avfallsförbränning på elen och fjärrvärmen som produceras och inte på den som lämnar avfallet. Vill du hjälpa oss att sänka siffran? Sortera allt ditt avfall och lämna så lite som möjligt till förbränning.Sortera allt ditt avfall och lämna så lite som möjligt till oss. Varje kilo avfall som lämnas till förbränning ger upphov till cirka 520 g CO2e.

Resursanvändning

  • Primärenergifaktor: 0,05
  • Andel restbränslen: 38 %

Förnybarhet

  • Andel förnybart: 89 %
  • Andel fossil olja: 0 %

Bränslemix

Typ av bränsle Andel Ursprungsland
Avfall 28 % Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Estland, Italien
Returträ 9 % Sverige, Norge, Irland
Restprodukter från skogsindustrin 62 % Sverige
Bioolja 0,5 % Sverige, Tyskland, Polen, Lettland
Fossil olja 0,5 % Information kommer

 

Övriga miljöaspekter (g/kWh)

Nox 0,14

Teresia Göransson

Energistrateg
013-20 93 44
teresia.goransson@tekniskaverken.se